donderdag 11 december 2008

Fijn stof om nadenken

Het fijn stof in onze atmosfeer is een onzichtbare massamoordenaar. Zeshonderddertig doden per jaar zou het eisen. Dertien maanden knabbelt het van onze dierbare levensjaren af. Acties moeten ondernomen worden! Roetfilters op die wagens! Honderden miljoenen euro's investeren!

Voor we allemaal mee springen op de kar der massahysterie, wil ik graag even wijzen op enkele historische feiten.

Lang, zeer lang geleden. Toen er nog in de verste verte geen sprake was van vervuilende wagens of stinkende fabrieken, ademden onze oervoorouders nog onbezoedelde lucht. Ze moesten zich wel haasten, want de gemiddelde neanderthaler zong het zo'n negentien jaar uit alvorens het tijdelijke voor het eeuwige te ruilen. En dat bleef zo nog even. Op de leeftijd waar een hedendaagse Amerikaan voor het eerst zijn pintje in het openbaar mag nuttigen, moest een vroege Romein al voor een nageslacht gezorgd hebben, opdat zijn stamboom niet verloren zou gaan. Zij gaven zo door de bank genomen op tweeëntwintigjarige leeftijd de pijp aan Maarten. Zelfs tot in de middeleeuwen werd er best niet gewacht met het uitstellen van geneugtes, want de mens werd toen gemiddeld een kwart eeuw oud.
Vanaf hier merken we echter een aanzienlijke verbetering. Bij de aanvang van de twintigste eeuw werd de gemiddelde westerling al vierenveertig. Vijftig jaar later stond de teller van de levensverwachting al op zeventig, vandaag wordt de gemiddelde Vlaming zelfs tachtig jaar oud.
Als deze trend zich verder zet - waar het sterk op lijkt - worden baby's geboren in 2050 zelfs om en bij de achtentachtig jaar.

Waar zitten wij ons dan zorgen om te maken?

OK, dat fijn stof zal wel niet zo gezond zijn. Dioxines laten we best ook links liggen, net als cafeïne en nicotine, alcohol en cholesterol. 'T is daarnaast ook gezonder - bacterieel gezien - om het handen schudden in de toekomst te laten. Als u écht gespaard wilt blijven van een griep, vermijdt u best gewoon ieder interpersoonlijk contact. Misschien wel doeltreffend, maar dat langere leven zal er niet prettiger op worden.

Luc Bonneux wees nog niet zo lang geleden op de dictatuur van de perceptie. Perceptie als "decisions by decibels"; zij met het meeste lawaai krijgen het grootste deel van de taart. Luchtkwaliteit behoort nog steeds niet tot de grootste problemen in België, deze is namelijk beter dan ooit. Zouden we die honderden miljoenen euro's dan wel in roetfilters pompen? Zijn er vandaag geen meer prangende maatschappelijke problemen?

1 opmerking:

kristina zei

Fijn stof is inderdaad overroepen. Aan de rand van Den Haag hangt een fijnstofmeter en die staat voortdurend in rood. Waarom? Den Haag ligt aan zee en de lucht zit er vol met zout en zand, dat is ook fijn stof. Niemand gaat hiervan dood.
Roet daarentegen is wel schadelijk. Perceval Pott toonde in 1775 al de link aan tussen scrotumkanker en roet. Jongentjes werden in de schouw neergelaten om ze te reinigen, naakt omdat ze anders met hun kleren bleven vasthangen. Het roet bleef in de plooien van hun scrotum hangen en veroorzaakte dus kanker.Dat weten we al meer dan tweehonderd jaar. Toch blijft de overheid talmen met de (verplichte) installatie van een roetfilter.
Bij dioxines geldt niet de medische norm maar de industriële norm, namelijk de apparatuur om dioxines op te sporen is inmiddels zo verfijnd dat de kleinste hoeveelheid wordt gedetecteerd. Dit ligt ver onder de gevaarzone. De hoeveelheden waarmee men voortdurend alarmerende berichten rondstuurt zijn niet gevaarlijk. De Oekraïense president Joesjtenko kreeg het zesduizendvoudige binnen. OK, hij ziet er niet goed uit maar verder is er niets aan de hand. Het zesduizendvoudige van de zogezegde limiet.
Dit soort thema's komt veel te weinig op een degelijke manier aan bod in de media. Goed dat ze tenminste op een blog verschijnen.