donderdag 16 oktober 2008

Hoe word ik een ebay miljonair?

Met de heersende financiële crisis en nakende recessie, lijkt een blog gewijd aan middelen om de koopkracht van onze lezers te vergroten geen overbodige luxe. Het toverwoord van vandaag luidt ‘ebay’.

Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat zelfs nieuwe producten op ebay vaak tot 20 procent goedkoper zijn dan in de winkel. Voorts vind je er vaak tweedehands spullen aan een fractie van de nieuwprijs. Tony de tuner wil immers elke maand een nieuwe gsm, en bijgevolg smijt hij zijn oude ook maandelijks aan een waanzinnig lage prijs op ’s werelds bekendste veilingsite. Ebay lijkt dan ook de spreekwoordelijke goudmijn voor wie op zoek is naar goedkope producten, vaak nog in nieuwstaat.

Toch schuilt er een fameuze adder onder het gras, beter bekend als de ‘last-minute’ bieder. Wie al eens actief is op ebay, zal ongetwijfeld bekend zijn met het fenomeen. Zogauw je een interessant item ziet breng je een mooi bod uit. Na enkele dagen sta je nog steeds aan de leiding, alles lijkt goed te gaan. Enkele minuten voor de eindtijd nog even checken en alles blijkt nog steeds in orde. In je gedachten ben je dan al koffie aan het zetten met jouw bijna gewonnen senseo-machine.

Vervolgens breekt echter de hel los. In de allerlaatste seconden word je overboden. Tijd om een nieuw bod uit te brengen is er niet meer. Het enige waar je dan nog op kan wachten is de email van ebay met als mededeling ‘Helaas, je hebt het object in de allerlaatste seconden verloren’. Qua zout in de wonde strooien kan dat tellen natuurlijk.
Enigszins verdwaasd vraag je jezelf af welk individu er in slaagt net die allerlaatste seconde een bod uit te brengen?

Welnu, dit individu heet cniper, en is niets meer dan een programma dat boden uitbrengt in de allerlaatste seconden. Tegen cniper kan zelf de snelste klikker niet op.

Het goede nieuws? Cniper is volledig gratis en kan door iedereen gebruikt worden. Je geeft simpelweg de url van het object naar keuze in, samen met het maximum bedrag dat je wenst te besteden aan een object. Cniper zal dan, naargelang jouw keuze, tussen de 24 of 2 seconden voor het eindigen van de bieding jouw bod uitbrengen.

Op die manier ben je ervan verzekerd dat je de allerlaatste persoon bent die een bod uitbrengt. Overboden worden kan dan enkel nog indien er eerder een hoger bod werd ingegeven. Veilingen winnen wordt op die manier een pak makkelijker.

woensdag 15 oktober 2008

Ziehier: de kredietcrisis for dummies!

dinsdag 14 oktober 2008

Fortis is back!

Fortis Holding noteert sinds 11u vanmorgen weer op Euronext Brussel. Na de publicatie van een persbericht kon de handel in het aandeel hervat worden. Fortis opende op een beloftevolle prijs van 1.93 euro per aandeel (een daling met ruim 60% t.o.v. de laatste notering), maar is ondertussen volledig weggezakt tot 1.22 euro per aandeel (-78%). Daardoor is de Bel-20 samen met AEX (de Amsterdamse beursindex) de enige daler in het beurzenlandschap.

De daling van het Fortisaandeel was logisch. Het aandeel heeft niet meer dezelfde inhoud als tien dagen geleden, toen het voor het laatst noteerde. Toen zat daar Fortis Bank BE, Fortis Bank NL, ABN Amro, Fortis Insurance BE, Fortis Insurance NL, Fortis Investment, Fortis Asset Management enz. in. Vandaag blijft Fortis Insurance International over. Wat dat vehikel doet, is me niet volledig duidelijk. Verder heeft Fortis 4 miljard euro gekregen voor de Nederlandse activiteiten en 4.7 miljard euro voor de activiteiten die ondertussen verkocht zijn aan BNP Paribas.

Ik las zonet dat de naam Fortis Bank in Nederland geen lang leven meer beschoren is. Dat verwondert me niks. Nederland wil de Fortisperiode liefst zo snel mogelijk vergeten. De naam van de bank zal volgens mij ABN Amro worden. Tenzij ze met iets nieuws op de proppen komen natuurlijk.

In België blijft de naam Fortis Bank voorlopig behouden, zo heeft BNP Paribas vorige week laten weten (ja, Nikolas, dat blijft nog even zo). De naam BNP Paribas zal wel aan het logo toegevoegd worden. Ik stel mij wel een vraag bij dat behouden van die naam... Natuurlijk is de naam Fortis herkenbaar, want ze is sinds ruim 10 jaar in ons straatbeeld terug te vinden. Maar kan BNP Paribas de naam behouden van een bestaand bedrijf (Fortis Holding) dat per definitie niets meer met de bank te maken heeft? Want Fortis Holding blijft tot nader order gewoon bestaan. Ik vraag me af of daar geen conflict van kan komen.

Nu ja, we zien wel.

maandag 13 oktober 2008

Overal plus

Vandaag was een topdag voor de beurzen: vanmorgen al sloot de beurs van Hongkong 10.24% hoger, ook de Europese beurzen sloten rond de 10% hoger (Bel-20: +9.48%) en de Dow Jones eindigde 11.08% in het groen. Mooie cijfers, maar is de crisis daarmee voorbij?

De cijfers die je ziet, zijn indexen die in een oogopslag de beurshandel van die dag moeten weergeven, zodat je niet elk aandeel in rekening moet houden. Zo is de Bel-20 een korf met de 20 "belangrijkste" Belgische aandelen die op Euronext Brussel genoteerd staan.

De belangrijkste wet binnen de economie is de wet van vraag en aanbod. Hoe groter de vraag (bij gelijkblijvend aanbod), hoe hoger de prijs. Hoe groter het aanbod (bij gelijke vraag), hoe lager de prijs. Deze wetmatigheid is bij uitstek van toepassing op de beurshandel.

Het probleem momenteel is er één van vertrouwen, of eerder wantrouwen: aandeelhouders hebben geen vertrouwen meer in de financiële aandelen (banken, verzekeringsmaatschappijen, ...) en verkopen omdat ze bang zijn geen degelijk dividend meer te krijgen. Als dit massaal gebeurt, zakt de prijs van het aandeel natuurlijk dramatisch. Of dat dan terecht is, is een vraag die niet te beantwoorden is.

De koersval van de voorbije week ("de zwartste beursweek ooit") staat misschien niet in verhouding met de werkelijke problemen (waarmee ik niet wil gezegd hebben dat er niets aan de hand is, integendeel!). Vele kleine aandeelhouders (die eigenlijk geen professionele beleggers zijn) denken ten onrechte dat de beurskoers een weerspiegeling is van de balans van de onderneming. Het is niet omdat een aandeel vandaag 20% van zijn waarde verliest, dat het bedrijf morgen failliet gaat. Liquiditeit, solvabiliteit en andere ratio's zijn van veel groter belang.

Morgen vertel ik meer over het liquiditeitsprobleem en de solvabiliteit. Als er vragen zijn, mag je die gerust posten bij de "reacties".

De financiële crisis?!

Vorige week zei een kotgenote mij: "Die financiële crisis, ik versta daar nu eens de ballen van!". Kan je haar ongelijk geven? De media doen hun best om de crisis zo lang en zo breed mogelijk te verslaan, maar ze zijn één ding blijkbaar uit het oog verloren: niet iedereen is mee met de economische terminologie waarmee iedereen ons tegenwoordig rond de oren slaan.

Liquiditeitsprobleem? Solvabel? Staatsgaranties? En hoe zit dat nu met die verkopen en nationaliseringen? De komende dagen zal ik mijn best doen om het één en ander aan het licht te brengen. Gelukkig zag ik vrijdag (in De Morgen) en zaterdag (in De Standaard) dat de redacties de moeite hadden genomen om een aantal dingen wat begrijpelijker aan bod te brengen.

Vanavond al mogen jullie een eerste post verwachten met wat financieel-economische uitleg. Tot dan!

zondag 12 oktober 2008

iTunes

“Apple store dreigt met sluiting”, las ik de afgelopen weken op diverse Apple-nieuwssites. Blijkbaar wilt de NMPA (National Music Publishers Association) hogere royalty’s ontvangen voor de verkochte nummers. Iets waar ze bij Apple niet mee kunnen lachen, en daarom ook dreigen met de sluiting van hun populaire muziekwinkel.

Ondertussen zijn er wereldwijd al meer dan vijf miljard tracks verkocht via de iTunes Store.
5 miljard! Een buitensporig hoog getal als je het mij vraagt. Vijf miljard keer heeft iemand dus vrijwillig geld neergelegd voor een bestand, niet groter dan enkele megabytes. Wie tien jaar geleden had geroepen dat we in de toekomst massaal muziek zouden aankopen in een niet fysieke vorm, werd voor gek verklaard. Het klinkt dan ook absurd. Geld betalen voor een product dat je uiteindelijk nooit in je handen krijgt. Geen boekje, artwork of glimmend schijfje/33” plaat.
In plaats daarvan krijg je een onpersoonlijk bestandje op jouw harde schijf geparkeerd. En dit alles voor het gemak van de luie medemens die – naast zijn ikea meubelen – muziek met het grootste gemak vanachter zijn laptop wenst te kopen.

Noem mij ouderwets, maar ik weiger nog steeds consequent om ook maar één megabyte of seconde muziek online aan te kopen.
Grasduinen in platenbakken, op zoek naar nieuwigheden, zinloze discussies met de uitbater,... het heeft een onweerstaanbare charme op mij die nooit zal opgevuld geraken door simpelweg te scrollen vanachter een scherm. Thuiskomen en op zoek gaan naar het perfecte album om op te leggen heeft een heerlijk rustgevend, haast therapeutisch effect. Het woord ‘album’ klinkt tegenwoordig dan ook bijna gedateerd, in de iTunes Store kan je namelijk probleemloos selecteren welk nummer je net wenst te downloaden.Het klinkt misschien nostalgisch, maar ik luister een album toch liefst in één ruk uit, van voor naar achter, met alle nummers, waarvan de volgorde wordt gekozen door de artiest zelf.
De lezers van deze blog – all three of you – die zich in deze woorden herkennen, kan ik dan ook warm aanraden om hier eens een kijkje te nemen. Een lijstje met uitstekende platenzaken in Brussel, waar een album nog een album is en je op zoek kan gaan naar die éne out-of-print LP van Captain Beefheart.

Ondertussen kondigt Apple vrolijk aan dat het een nieuw akkoord heeft met de NMPA. Blijkbaar zal de sluiting dan toch nog niet voor morgen zijn. Helaas...