zaterdag 1 november 2008

Belgische economie nog gegroeid

In het derde kwartaal is de economie in België gegroeid met 0,1%. Dat heeft de Nationale Bank gisteren laten weten.

Er is dus tot nu toe geen recessie in ons land. De bedrijfsinvesteringen zijn zelfs met 1,5% gestegen. Maar een groei van 0,1% is ook bijna een stilstand.

Ik wilde jullie dit niet onthouden, als vervolg van mijn bericht van vorige zondag.

dinsdag 28 oktober 2008

Cristal

De parel van Limburg’, zo omschrijft brouwerij Alken-Maes zijn Cristal pils. Cristal Alken lijkt echter te kampen te hebben met hetzelfde probleem als Het Belang van Limburg. Geroemd in eigen provincie, genegeerd in de rest van Vlaanderen. Nochtans zijn de Limburgers best trots op hun bier. Helaas gaat deze trots zoals zo vaak een stap te ver in de anders o zo rustige provincie. Naast het bier zelf, wordt Cristal dan ook nog gelinkt aan honderd-en-één Limburgse evenementen. Zo heet het stadion van KRC Genk sinds kort de Cristal Arena, organiseert fietsclub Cristal Alken jaarlijks de ‘semi-klassieker’ Cristal Alken, en zorgen ook de jaarlijkse Cristal feesten ervoor dat geen enkel ander biermerk echt voet aan de grond krijgt in Limburg.

Op de website van onze parel wordt het bier dan ook haast mythische proporties toegemeten. ‘het product werd als revolutionair onthaald’ en ‘de consument wist Cristal meteen te appreciëren’ kunnen er nog mee door. De schaamteloze zelfpromotie begint pas echt onderaan de ‘biografie’ van de pils: ‘Cristal zorgt voor een bevrijdend, prikkelend gevoel als je op een zorgeloze manier naar het leven van alledag kijkt. Het steekt je aan om zorgeloos jezelf te zijn.

Als Limburger ben je op bepaalde leeftijd dan ook dusdanig gebrainwasht dat Cristal het enige drinkbare bier voor je wordt, en de discussies met Cristal-haters kunnen losbarsten. De overname van Alken-Maes door Heineken zorgde dan ook voor heel wat commotie in Limburg. Pas na de verzekering dat Cristal zou blijven gebrouwd worden in Limburg, zonder enige tussenkomst van Heineken, keerde de rust terug in Limburg. Ook KRC Genk, dat zijn naam bijna zag veranderen in de Heineken Arena, slaakte een zucht van opluchting.

Een bewijs dat deze Cristal-gekte gerechtvaardigd is, vinden we in de Cristal recensie door betreurd biergod Jackson. “True to its name, Cristal tastes at first almost like spring water; then comes a clean bit of hop bitterness; and a crisp, finish. It is a beautifully refreshing beer, lightly cleansing on the palate, with the appetising dryness that helps define the Pilsener style. Cristal pours with a very creamy head, leaving excellent lacing.

Moge bij deze allen die Cristal afdoen als rioolwater dan ook definitief de mond gesnoerd worden.

zondag 26 oktober 2008

Test je financieel-economische kennis

Vanmorgen gezien in De Zevende Dag: volgens een test van het weekblad Netto is de kennis van de Vlamingen over financieel-economische kwesties bedroevend laag. De gemiddelde score is 4,6/10. Paul D'Hoore haalt 10/10.

Wil je jezelf ook eens testen? Klik dan hier voor de geldtest van Netto.

En om te bewijzen wat Ludo Permentier woensdag zei: 10 dingen die je niet wist over de Belg zijn geld. Een opsomming om u tegen te zeggen...

Recessie-alarm!

De laatste dagen word je er echt mee om de oren geslagen: er is een recessie op komst! Of erger nog, volgens sommige kranten is het al zover...

Wat is een recessie? De macro-economische definitie luidt als volgt: "Twee opeenvolgende kwartalen van negatieve economische groei".

Economische groei wordt berekend aan de hand van het bruto binnenlands product (BBP). Wanneer het BBP van een land (of van een economische unie, zoals het Eurogebied) bijvoorbeeld in het tweede kwartaal groter is dan in het eerste kwartaal, kunnen we zeggen dat de economie in het tweede kwartaal gegroeid is. Is het BBP van datzelfde land in het derde kwartaal kleiner dan in het tweede kwartaal, zeggen we dat de economie gekrompen is in het derde kwartaal.

Volgens de cijfers van de Nationale Bank van België (NBB) kunnen we voor ons land nog niet spreken van een recessie. In het tweede kwartaal van 2008 is de economie immers met 0,2% gegroeid.

Maar voor we euforisch worden: in het eerste kwartaal bedroeg de groei 0,5%. Het groeiritme van de economie is dus vertraagd. Wellicht zullen er heel binnenkort cijfers komen waaruit zal blijken dat we in het derde en/of het vierde kwartaal een negatieve groei hebben gekend. Overigens was er voor de eurozone in haar geheel een inkrimping van de economie met -0,2% in het tweede kwartaal.

Het ziet er dus niet goed uit voor de komende maanden. Maar vergeet niet dat een recessie wordt veroorzaakt door ons allemaal: als wij allen minder uitgeven, krimpt het BBP. Dat is wat nu aan het gebeuren is: veel mensen hebben schrik dat ze binnenkort minder geld zullen hebben om uit te geven, waardoor ze nu al besparen. Daardoor is de economische groei al vertraagd, en wordt ze binnenkort misschien negatief. Een self-fulfilling prophecy dus.