donderdag 11 december 2008

Fijn stof om nadenken

Het fijn stof in onze atmosfeer is een onzichtbare massamoordenaar. Zeshonderddertig doden per jaar zou het eisen. Dertien maanden knabbelt het van onze dierbare levensjaren af. Acties moeten ondernomen worden! Roetfilters op die wagens! Honderden miljoenen euro's investeren!

Voor we allemaal mee springen op de kar der massahysterie, wil ik graag even wijzen op enkele historische feiten.

Lang, zeer lang geleden. Toen er nog in de verste verte geen sprake was van vervuilende wagens of stinkende fabrieken, ademden onze oervoorouders nog onbezoedelde lucht. Ze moesten zich wel haasten, want de gemiddelde neanderthaler zong het zo'n negentien jaar uit alvorens het tijdelijke voor het eeuwige te ruilen. En dat bleef zo nog even. Op de leeftijd waar een hedendaagse Amerikaan voor het eerst zijn pintje in het openbaar mag nuttigen, moest een vroege Romein al voor een nageslacht gezorgd hebben, opdat zijn stamboom niet verloren zou gaan. Zij gaven zo door de bank genomen op tweeëntwintigjarige leeftijd de pijp aan Maarten. Zelfs tot in de middeleeuwen werd er best niet gewacht met het uitstellen van geneugtes, want de mens werd toen gemiddeld een kwart eeuw oud.
Vanaf hier merken we echter een aanzienlijke verbetering. Bij de aanvang van de twintigste eeuw werd de gemiddelde westerling al vierenveertig. Vijftig jaar later stond de teller van de levensverwachting al op zeventig, vandaag wordt de gemiddelde Vlaming zelfs tachtig jaar oud.
Als deze trend zich verder zet - waar het sterk op lijkt - worden baby's geboren in 2050 zelfs om en bij de achtentachtig jaar.

Waar zitten wij ons dan zorgen om te maken?

OK, dat fijn stof zal wel niet zo gezond zijn. Dioxines laten we best ook links liggen, net als cafeïne en nicotine, alcohol en cholesterol. 'T is daarnaast ook gezonder - bacterieel gezien - om het handen schudden in de toekomst te laten. Als u écht gespaard wilt blijven van een griep, vermijdt u best gewoon ieder interpersoonlijk contact. Misschien wel doeltreffend, maar dat langere leven zal er niet prettiger op worden.

Luc Bonneux wees nog niet zo lang geleden op de dictatuur van de perceptie. Perceptie als "decisions by decibels"; zij met het meeste lawaai krijgen het grootste deel van de taart. Luchtkwaliteit behoort nog steeds niet tot de grootste problemen in België, deze is namelijk beter dan ooit. Zouden we die honderden miljoenen euro's dan wel in roetfilters pompen? Zijn er vandaag geen meer prangende maatschappelijke problemen?