maandag 17 november 2008

Girls in Hawaii - Plan Your Escape

Jawel, alweer een recensie, ik weet het. Sommige groepen verdienen het echter om er eens te meer de loftrompet voor boven te halen. Girls in Hawaii is er daar eentje van. Onze Waalse vrienden wisten ons zes (!) jaar geleden te verrassen met hun uitermate fris klinkende debuutalbum From Here to There en zijn nu klaar met de langverwachte opvolger.

Het was lang wachten op die tweede plaat. Het intensieve touren in Europa (maar ook in Canada en de Verenigde Staten) zorgde ervoor dat het heel wat tijd heeft gekost om dit nieuwe album bijeen te schrijven. Na een eerste luisterbeurt lijkt Plan Your Escape meer van hetzelfde te bieden, wat niet slecht hoeft te zijn wanneer het eerste album al pop van de bovenste plank bracht.

Opener en vooruitgeschoven single ‘This Farm Will End Up In Fire’ geeft de luisteraar al een goed idee van wat te verwachten. Het nummer kabbelt rustig voort om na drie minuten de luisteraar te verrassen met een krachtig uitgesteld refrein. Het zijn deze onverwachte wendingen die ervoor zorgen dat het hele album als een ontdekkingstocht aanvoelt.

‘Sun of the Suns’, ‘Shades of Time’ en ‘Summer Storm’ zijn dan weer poppareltjes zoals we die zo goed kennen van op From Here to There. Ook wanneer het allemaal net wat harder mag, weet Girls in Hawaii uitstekend stand te houden. Zo klinkt ‘Birthday Call’ als een hardere en betere versie van Sigur Ros. In het nummer wordt dromerige pop afgewisseld met een refrein dat erom smeekt de volumeknop met een krachtige snok naar rechts te draaien. 'Road to Luna' lijkt op één langgerekte jamsessie en kan bij de beste nummers van het album worden gerekend.

Colors doet dan weer sterk denken aan wat Blur deed op Think Tank. Popsongs die baden in een warme, elektronische sfeer (jawel, dat kan).

In feite doet Girls in Hawaii niets wereldschokkend op dit album. Wel slaagt de groep erin bestaande elementen te combineren tot een prachtig geheel. Plan Your Escape is zonder twijfel een van de beste (Belgische) albums van 2008. Wat mij betreft een serieuze kandidaat voor de eindejaarslijstjes.

Girls in Hawaii op Myspace

Geen opmerkingen: