maandag 3 november 2008

Goodbye 20th Century (a biography of Sonic Youth) - David Browne

Sonic Youth bezet een unieke plaats in het hedendaagse muzieklandschap. De groep bestaat ondertussen al meer dan vijfentwintig jaar, en heeft steeds een unieke balans tussen artistieke integriteit en commerciƫle belangen weten te behouden. Toen ze in 1990 tekenden bij een grote platenmaatschappij, slaagden ze er als een van de weinigen in een contract af te dwingen dat hun volledige artistieke vrijheid garandeerde. De groep heeft (afhankelijk van de telling) ondertussen al meer dan dertig albums uitgebracht.

‘Goodbye 20th century’ is dan ook niet de eerste biografie over de grondleggers van de noise-rock. Wel is David Browne door middel van vele interviews erin geslaagd de opsommende structuur van de meeste biografieĆ«n te overstijgen, en zo de lezer mee binnen te nemen in de wereld van Sonic Youth. Het boek zit volgestouwd met unieke anekdotes en vooral de beginjaren van de groep worden zeer zorgvuldig in kaart gebracht.

Zo blijkt dat de groep lange tijd nadrukkelijk op zoek is gegaan naar een hit. Het feit dat Sonic Youth nooit echt is doorgebroken bij het grote publiek, zorgde in de beginperiode van de Geffen-jaren (Geffen is van ’90 tot ’06 de platenmaatschappij van de groep), voor spanning, zowel binnen de groep, als tussen de groep en de platenmaatschappij. Toch dient Geffen hun dankbaar te zijn. Het was Sonic Youth dat er op stond dat Geffen een contract afsloot met Nirvana. Ook Beck weigerde te tekenen bij enig ander label dan dat waar Sonic Youth op zat. De invloed die de groep heeft gehad op een hele generatie bands is dan ook niet te onderschatten.

Goodbye 20th century is een uniek document. Het neemt de lezer mee langs de weg die Sonic Youth doorheen de jaren heeft afgelegd. Voor leken is dit boek een ideale kennismaking met een groep die mee rock-’n-roll geschiedenis heeft geschreven (en nog steeds schrijft). Voor de fans verplichte kost.

Simpsons Theme by Sonic Youth

Geen opmerkingen: