zondag 26 oktober 2008

Recessie-alarm!

De laatste dagen word je er echt mee om de oren geslagen: er is een recessie op komst! Of erger nog, volgens sommige kranten is het al zover...

Wat is een recessie? De macro-economische definitie luidt als volgt: "Twee opeenvolgende kwartalen van negatieve economische groei".

Economische groei wordt berekend aan de hand van het bruto binnenlands product (BBP). Wanneer het BBP van een land (of van een economische unie, zoals het Eurogebied) bijvoorbeeld in het tweede kwartaal groter is dan in het eerste kwartaal, kunnen we zeggen dat de economie in het tweede kwartaal gegroeid is. Is het BBP van datzelfde land in het derde kwartaal kleiner dan in het tweede kwartaal, zeggen we dat de economie gekrompen is in het derde kwartaal.

Volgens de cijfers van de Nationale Bank van Belgiƫ (NBB) kunnen we voor ons land nog niet spreken van een recessie. In het tweede kwartaal van 2008 is de economie immers met 0,2% gegroeid.

Maar voor we euforisch worden: in het eerste kwartaal bedroeg de groei 0,5%. Het groeiritme van de economie is dus vertraagd. Wellicht zullen er heel binnenkort cijfers komen waaruit zal blijken dat we in het derde en/of het vierde kwartaal een negatieve groei hebben gekend. Overigens was er voor de eurozone in haar geheel een inkrimping van de economie met -0,2% in het tweede kwartaal.

Het ziet er dus niet goed uit voor de komende maanden. Maar vergeet niet dat een recessie wordt veroorzaakt door ons allemaal: als wij allen minder uitgeven, krimpt het BBP. Dat is wat nu aan het gebeuren is: veel mensen hebben schrik dat ze binnenkort minder geld zullen hebben om uit te geven, waardoor ze nu al besparen. Daardoor is de economische groei al vertraagd, en wordt ze binnenkort misschien negatief. Een self-fulfilling prophecy dus.

Geen opmerkingen: